~  Φίλτρο Ικετέρ ~

(Το φίλτρο του Αγίου Γεωργίου ή του Ικέσιου Δία)


Η λέξη Ικετέρ χάνετε στο βάθος του χρόνου, από την ικεσία ή του Ικέσιου Δία που ήταν προστάτης. Αυτό γιατί κάποιος γονάτιζε για να τον προστατέψουν. Ανάμεσα λοιπόν στα φίλτρα που είχε δημιουργήσει ο Ιερέας ήταν και το Ικετέρ. Παρά το γεγονός πως έχει χριστιανική βάση κατά βάθος ήταν και αρχαιοελληνικό. Τα βότανα που φτιαχνόταν ήταν έντεκα και τα αιθέρια έλαια δέκα συν έξι ημιπολύτιμους λίθους, μέσα προστέθηκε και μία σταγόνα άγιο Μύρο η Μυρόλι.

Μετά τον θάνατο του Ιερέα η συνταγή δόθηκε στην Μανωδέσσα. Μία μάγισσα έκλεψε την συνταγή και προσπάθησε να το φτιάξει, χωρίς φυσικά να σκεφτεί πως η παρασκευή του ήταν καταραμένη, αυτοί που ήξεραν το μυστικό ήταν δύο ο παπάς και η Μανωδέσσα. Έτσι άναψε την φωτιά στην χύτρα και έριξε μέσα τα νερά μετά τα βότανα και τα έλαια, έκπλητη έμεινε όταν είδε στην χύτρα πως δεν υπάρχει νερό, τα βότανα είχαν ξεραθεί και μουχλιάσει και τελικά έπιασε το σπίτι της φωτιά παίρνοντας την συνταγή στον θάνατο της. Η Παρασκευή του είναι σε δύο κατηγορίες για αυτό και ήθελε την απόλυτη προσοχή!

Περιγραφή εικόνας

Στο ημερολόγιο του παπά έγραφε:

«Αϊ Γιώργη την χάρη σου έδωσες
Σε τούτο το φίλτρο, το άγιασμα σου
Έβαλες μέσα και τα δυνατά σου
Έβαλες και νίκης το δράκοντα»


Αν και ο μύθος λέει πως δημιουργήθηκε για τον Άγιο Γεώργιο που σκότωσε τον δράκοντα τελικά αναφέρετε στον άγιο Γεώργιο των Ιωαννίνων που τιμάτε στης 17 Ιανουαρίου και ο δράκος ήταν οι Τούρκοι. Δημιουργήθηκε λίγο μετά τον θάνατο του Αγίου προς τιμήν του, το μπουκάλι που το είχε τοποθετήσει ήταν φτιαγμένο από ασήμι και αμέθυστος. Κύριο συστατικό ήταν το πεύκο, ο Μόσχος, Βασιλικός και άλλα συστατικά!!!