Το Ευλογημένο Μυρόλι

Περιγραφή εικόνας

Ο Μύθος

Στα παλιά χρόνια, τότε που ο κόσμος ήξερε από μάγια και οι μάγισσες έβγαιναν και μάζευαν βότανα στην πανσέληνο, εκεί που κανείς δεν γνώριζε και που κανείς ποτέ δεν είχε δει εκτυλίσσεται η ιστορία μας. . Αυτό που ήταν δύσκολο να βρεθεί σε ετούτο το χωριό, ήταν ο μανδραγόρας. Ένα φυτό άνθρωπός. Αλλιώς το ονόμαζαν και καλάνθρωπός. Αυτό λοιπόν το φυτό ήταν το μυστικό του χωριού.  Πριν πολλά χρόνια βρήκαν μια εικόνα της Παναγιάς της Μεγαλόχαρης. Και το παράδοξο είναι ότι δεν ήταν από ξύλο περιτριγυρισμένη, αλλά ήταν από ρίζες του μανδραγόρα. Την βρήκανε λένε μέσα στο ποτάμι της ζωής και της λησμονιάς. Τον Δωδωναίο ποταμό. Ο παπάς του χωριού πήρε την εικόνα και την φύλαξε μέσα στο μικρό εκκλησάκι. Όταν μάθανε ότι στην εκκλησία υπάρχει μανδραγόρας, τρέξανε να τον πάρουν, καθώς ήταν κάτι το πολύ σπάνιο να βρεθεί. Ο πάπας όμως που ήταν αυστηρός προσευχότανε να του δώσει ο θεός βοήθεια και να προφυλάξει την άγια εικόνα. Είδε λοιπόν στο όνειρό του τον Αρχάγγελο Μιχαήλ να του λέει: 

«Πάρε τα εκλεκτά αρώματα. Πάρε Μύρο και Λεμόνι. 
Προσοχή όμως το μύρο θα είναι από μυρωδιές που 
θα τρελαίνουν την μύτη του κόσμου. Κάθε προσκύνημα, 
να γίνει χάρισμα, για τον κόσμο. Θα πάρεις περγαμόντο 
και τριαντάφυλλο, στύραξ, μέλι και άλλα που θα προστατεύουν
 την χαρισματική εικόνα. Θα την φτιάξεις ένα άρωμα και 
θα το ονομάσεις Μυρόλι και με αυτό 
θα αλείψεις την εικόνα και ποτέ 
κανείς δεν θα μπορέσει να πάρει την εικόνα» 

Έτσι λοιπόν και έγινε, με την συμβουλή του Αρχάγγελου, ο παπάς μάζεψε τα βότανα που του είχε υποδείξει στο όνειρό του. Καθώς τα μάζεψε όλα, παρατήρησε ότι ο αριθμός των βοτάνων που θα έφτιαχνε το Μυρόλι ήταν όσες και οι ρίζες του μανδραγόρα. 15 ρίζες μανδραγόρα ραντισμένες από Μυρόλι.  Έτσι και έγινε. Πήρε λοιπόν τα βότανα και τα έλαια , και τα έβαλε στην γάστρα. Τα ανακάτεψε όλα με σεβασμό κι αγάπη. Τότε μια μαγευτική ευωδιά γέμισε την εκκλησία. Μια μυρωδιά που ποτέ κανείς δεν είχε γνωρίσει. Ένα άρωμα μοναδικό, σχεδόν Θείο. Πουθενά στον κόσμο δεν υπήρχε το άρωμα αυτό. Τότε πήρε ευλαβικά το Μυρόλι και ράντισε την εικόνα και το κατώφλι τη εκκλησίας έτσι ώστε να μην μπει καμιά μάγισσα και κλέψει την εικόνα της Παναγιάς. 

Μετά από χρόνια και αφού πια ο παπάς είχε πέθανει, το Άγιο Μυρόλι και την συνταγή του την πήρε η Μανωδέσσα και την κράτησε για τα εγγόνια της και τα παιδιά της…

 

Το Άγιο Μυρόλι μαςΜΥΡΟ ΛεμόνΙ


(Μυρόλι λοιπόν σημαίνει Μύρο και Λεμόνι!)Της Αγίας Μαρίνας, δε παίζει ρόλο που είναι σε χάση, βγάλτε το έξω να το δει τα άστρα και το φεγγάρι, αξίζει μία τέτοια δύναμη!

Το ιερό μείγμα του αγίου Μυρόλι ήταν ένα επτασφράγιστο μυστικό… μεσα είχε τα εκλεκτότερα αρώματα και χωριζόταν σε δύο μέρη, το πρώτο ήταν το περίφιμο Μύρο, τούτο το Μύρο φτιαχνόταν από 23 βότανα και Έλαια μαζεμένα όλα σε γέμιση του φεγγαριού και κατά την διάρκεια των τεσσάρων γιορτών* του!

Όταν ο Μύρο του Μυρόλι ήταν έτοιμο, μέσα έκριβαν τα ποιο όμορφα αρώματα, Μύρο, λεμόνι και ήταν τα κύρια συστατικά! Το λεμόνι έπρεπε να διαβαστεί κατάλληλα με την εχυή του Αρχάγγελου Μιχαήλ αλλά και να καρφωθεί με τα καρφιά του σταυρού (το μυστικό) τέλος όταν το μείγμα ήταν έτοιμο και στην τελική ευθεία, το Μύρο και το λεμονι και αλλα 4 συστατικά ενωνόντουσαν επάνω στην ποιο περίεργη εικόνα. Το μείγμα ενωνόταν και έτσι είχαμε το Άγιο Μυρόλι!!!

“Άναρχε, αθάνατε, άχρονε, άκτιστε ακατάληπτε και ανεξιχνιάστε
Κύριε, Θεέ των όλων και δημιουργέ πάσης κτίσεως, προνοητά
και σωτήρ όλων, όπως εις Σε ελπίζουσιν, ευχαριστώ σοι όπου
με έφερες εις την ώραν τούτη και ήγγισα εις τον στέφανον της
δικαιοσύνη σου. Υμνώ και ευλογώ την αναρίθμητον ευσπλαχνία
και φιλανθρωπία σου. Σε τούτο το φίλτρο δώσε τα χαρίσματα
και διαφύλλαξον"

Η Αρχή του Ψαλμού το Μυρόλι!

Ένα είδους Μυρόλι (όχι ακρβός γιατί αυτό είναι φτιαγμένο από Μύρο και κολόνια Μυρτό) που ραντίζουν τις εικόνες στην εκκλησία!

Η Φύλαξη της Συνταγής

Η συνταγή του  φυλάσσετε καλά στα έγκατα της γης στο νησάκι των Ιωαννίνων όπου εκεί ήταν η πρώτη τελευταία μάγισσα που το παρασκεύαζε!

Τα πρόσωπα που κάτεχαν την συνταγή το Ευλογημένου Μυρόλι για να το παρασκευάσουν έπρεπε να δώσουν ένα σημαντικό όρκο!!!Το Φίλτρο!
Για να προστατευτούν οι μάγισσες από το κακό φόραγαν επάνω τους το Μυρόλι. Αν ήθελαν να κάνουν λύσιμο μαγείας τότε ράντιζαν κίτρινα και λευκά κεριά η μελισσοκέρια η κεριά σε μορφή αγγέλου γνωστά και ως Αγγελοκέρια! Αν ήθελαν να πετύχουν τον σκοπό τους η να βγάλουν χρήματα τότε ράντιζαν το κερί Στέμμα η κίτρινα και πράσινα κεριά! Αν ήθελαν να το ευλογήσουν το άγγιζαν επάνω σε ένα κίτρινο η χρυσό πανί και το ράντιζαν και το άφηναν έξω στο φεγγάρι και στα άστρα!

Δεν είναι τυχαίο που το κατάστημα μας το ονομάσαμε «Μυρόλι!!!» έχουμε πάντα σίγουρη επιτυχία, για αυτό άλλωστε κρατάμε 10 ολόκληρα χρόνια κοντα σας!

*οι γιορτές του Μυρόλι ήταν τέσσερις, Μία του Αρχάγγελου Μιχαήλ /της Αγίας Μαρίνας,/ του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού/ και τις παναγίας!


Περιγραφή εικόνας