ΜΑΝΤΙΚΗ ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΠΑΣΣΑΚ

Μαντική Τράπουλα, Τράπουλα Μαντείας

Passak Cards 


Περιγραφή εικόνας

Λίγα λόγια από τον συγγραφέα


Π

οτέ μέχρι τώρα δεν έχει αποκαλυφθεί η προέλευση του ονόματος της τράπουλας και γιατί ονομάστηκε τράπουλα του Ωρίωνα. Ίσως γιατί αναφέρεται στον αγαπημένο αστερισμό της Πάμβας, τον αστερισμό του Ωρίωνα δηλαδή. Η τράπουλα που κρατάτε στα χέρια σας είναι μία από τις δέκα τράπουλες που κατείχαν οι μάγισσες των Ιωαννίνων και χρησιμοποιούσαν για την μαντική τους τέχνη, για να λένε τα μελλούμενα και να προβλέπουν. Είναι σημαντικό να σας αναφέρω την δύναμη της τράπουλας αυτής, καθώς ακόμα και η ίδια η Μανωδέσσα την αποκαλούσε μικρή Ι.Π.Α.Κ.


Η ιστορία που θα διαβάσετε παρακάτω είναι ένα μικρό ανέκδοτο απόσπασμα από την ζωή της Πάμβας, της Λενιώς μας. Η τράπουλα που έχετε στα χέρια σας, σας ταξιδεύει πίσω 188 χρόνια, στον μαγικό και αρχοντικό κόσμο των Ιωαννίνων.  Η τράπουλα πρωτοήρθε στα χέρια μου το καλοκαίρι του 2009, σε ένα ταξίδι μου στα χώματα της Ηπείρου. Μαζί, μου αποκαλύφθηκαν μυστικά από της ζωή της Πάμβας, μερικά φίλτρα και υγρά που χρησιμοποιούσε (όπως το φίλτρο Δώδεκα), καθώς και το βραχιόλι και τα αρώματα της Κασσιανής.

Μετά την πρώτη μας τράπουλα, την ερωτική «Τάμπα-Τούμπα», η δεύτερη τράπουλά μας, η Π.Α.Σ.Σ.Α.Κ. αναστήθηκε και είναι εδώ για να σας βοηθήσει και να σας δείξει τον δρόμο και τα μελλούμενα της μοίρας.


Το έτος που διανύουμε είναι αφιερωμένο στην Πάμβα μας και η ανάσταση της τράπουλας είναι αφιερωμένη σε εκείνη, αλλά και σε κάθε γυναίκα που πόνεσε, πάλεψε και τα κατάφερε.


Ευχαριστώ θερμά όλους όσοι ήταν δίπλα μου στην προσπάθεια αυτή και στους οποίους αφιερώνω την τράπουλα με όλη μου την αγάπη. Για την επιμέλεια της τράπουλας και για τις συμβουλές του, ευχαριστώ τον Μιχάλη, που χωρίς αυτόν δεν θα ήταν εφικτή η παραγωγή και η εκτύπωσή της.

Με σεβασμό

Νίνο Αυγέρης




Ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο της τράπουλας ..... 


Η εξιστόρηση (επί εποχής Μεχμέτ Ρουσίτ Πασσά)

Παραμονή των Φώτων, Αύγουστος 1825, μεσημέρι.


Ένας ακόμα πολύ ζεστός μήνας μέσα στο καλοκαίρι εκείνο. Η ζέστη αλλά και η υγρασία της λίμνης κάνει αφόρητη την καθημερινότητα που είναι από μόνη της πολύ δύσκολη τα χρόνια τούτα. Η Λενιώ κάθεται δίπλα στην παραθύρα και ο ήλιος που μπαίνει φωτίζει όλο το δωμάτιο της. Στα χέρια της κρατά το τελευταίο χαρτί, το χαρτί της Διώνης. Η φωνή της παραμάνας διακόπτει την μεσημεριανή ηρεμία και βγάζει την Λενιώ από τις σκέψεις της.


«Λενιώ μ, στρώσε το σινί να φάμε κόρη μου»


Η Λενιώ, έβαλε τις κάρτες στο μπαουλάκι της και το τοποθέτησε ευλαβικά μέσα στο ντουλάπι της. Πήρε το σινί και το έβαλε στην μέση του δωματίου. Ένας αναστεναγμός βγήκε από την καρδιά της. Μετά από επτά ολόκληρα χρόνια ολοκληρώνει την τράπουλά της και νιώθει περήφανη. Η παραμάνα φέρνει την κασόπιτα που έχει φτιάξει και τους γίγαντες στον φούρνο με Λάπατα.


Π- Η Γιασεμή σε ενόχλησε καθόλου κόρη μου; Ρώτησε η παραμάνα


Λ- Μετά το φτού σκόρδα δεν με ξαναενόχλησε ποτέ της και ούτε πρόκειτε


Μόλις έφαγαν, η Λενιώ, σηκώθηκε και κατευθύνθηκε προς το δωμάτιό της. Έκατσε δίπλα στον καθρέφτη και φόρεσε το αγαπημένο της πράσινο φόρεμα που έκανε τα μάτια της να λάμπουν. Την τελευταία φορά που το είχε φορέσει, ήταν όταν επήραν την κυρά Βασιλική του Πασά από το νησί για να την πάνε στην Υψηλή Πύλη στην Πόλη. Η Λενιώ ήταν η μόνη που φώναξε με δύναμη το όνομά της Βασιλικής και έτρεξε κοντά της, της έπιασε το χέρι και το έφερε στο μέτωπό της προσκυνώντας το και τιμώντας το. Αφού λοιπόν φόρεσε το πράσινό της φόρεμα, πήρε στα χέρια της ένα σκαλιστό ξύλινο κουτί, το άνοιξε και πήρε από μέσα του μια χρυσή αλυσίδα που της είχε κάνει δώρο η μάνα της πριν πεθάνει.


Εκείνη την στιγμή μπήκε στο δωμάτιο η παραμάνα της. Πήγε κοντά της, πήρε στα χέρια της την μεγάλη ασημένια σκαλιστή βούρτσα και άρχισε με αγάπη να βουρτσίζει τα μακριά μαλλιά της Λενιώς της προς τα κάτω. Στην συνέχεια της έβαλε το πράσινο πέπλο της και έκανε λίγο παραπέρα να την θαυμάσει και να της δώσει τις ευχές της. Το κρυστάλλινο μπουκάλι που έκλεινε μέσα του το άρωμα από τριαντάφυλλο το βρήκε η Λενιώ στα πράγματα .... (η συνέχεια στο βιβλιαράκι της τράπουλας)





Η τράπουλα κοστίζει 23ευρώ και μπορείτε να την προμηθευτείται ως ακολούθως:

 

1) Στο κατάστημα Αρωματοπωλείο το Μυρόλι των Ιωαννίνων

2) Με τηλεφωνική παραγγελία στο 210 86 12 110

3) Στο βιβλιοπωλείο ΨΑΡΑΣ στην Θεσσαλονίκη, οδός Φιλικής Εταιρείας 39, τηλ. 2310 265 042